Jump to content
 • [FS15] Grundskola i modding: Genomgång av program [Del 1]

     (0 recensioner)

  BoXon

  Det här är den första delen i sen serie om hur man "moddar" till Farming Simulator 15. 

  I den första delen skall vi snabbt gå igenom vilka program som finns att tillgå, som är dom absolut vanligaste och som för dom allra flesta kommer att räcka till mer än väl.  Giants Editor
  Detta är speltillverkaren Giants egen editor, som för gemene man kommer att räcka till i princip alla typer av modifikationer du kan tänka dig vilja göra på exempelvis fordon och kartor. Du kan bland annat lägga in nya 3D-objekt så som exempelvis lampor på ett fordon, eller flytta/lägga in byggnader på en karta.

  Giants Editor är ett måste, och vi kommer att återkomma till denna editor i fler delar av den här serien.

  Programmet finns i din:
  Farming Simulator 15\sdk mapp  Blender
  Detta är ett kraftfullt gratis modellerings program och används för att exempelvis tillverka egna fordon, byggnader och andra 3D objekt från grunden. Programmet har blivit mycket populärt då det är fritt att använda till i princip vad som helst, både för privata och kommersiella syften.

  Även detta program kommer vi att återkomma till senare i serien.

  Programmet finns på:
  http://www.blender.org/  3DS Max / 3DS Maya
  Används i samma syfte som Blender. Dessa är dock inte gratis, även om dem finns i kostnadsfria testversioner som dock är begränsade och vissa funktioner är låsta. Gratis versionen tillåter dig heller inte att exempelvis publicera dina verk hur som helst. En licens för dessa program kostar i dagsläget ca 30.000 SEK.

  Programmen finns på:
  http://www.autodesk.se/  Photoshop
  Photoshop är ett kraftfullt verktyg för bildhantering, vilket kommer väl till pass vid arbete med exempelvis texturer för dina "moddar". Tyvärr kostar även Photoshop en hel del, men det finns flera bra gratis alternativ som har ungefär samma funktioner som Photoshop har.

  Programmet finns på:
  http://www.adobe.com/se/products/photoshop.html  Gimp
  Gimp är ett utmärkt gratisalternativ till Photoshop, som lämpar sig utmärkt för att editera och tillverka avancerade texturer i till dina moddar.

  Gimp kommer även att bli en återkommande del i den här serien.

  Programmet finns på:
  http://www.gimp.org/  Paint.net
  Ungefär samma som Gimp, dock i vissa fall något förenklat, vilket kan ses som en begränsning.

  Programmet finns på:
  http://www.getpaint.net/  Notepad++
  En utökad texteditor som lämpar sig utmärkt för att skriva exempelvis XML och LUA script i. Här finns bland annat funktioner för att snabbt hitta fel i dina script.

  Detta program kommer vi också att återkomma till mycket i denna serie.

  Programmet finns på:
  http://notepad-plus-plus.org/  I den här serien kommer vi främst att hålla oss till dem program som är gratis att använda, för att så många som möjligt skall ha nytta utav serien. Vilket program du själv väljer att använda när du senare börjar "modda" helt upp till ditt eget tycke och plånbok.

  Användarbetyg

  Gäst

×
×
 • Skapa ny...